Een gynaecoloog aan het woord: zorg goed voor je vagina

3 juli 2017 | Door: Sanature

Zorg goed voor je vagina

Urologie

1 op de 2 vrouwen heeft last van vaginale klachten. Vaak gaat het dan om klachten als jeuk en irritatie. Deze klachten worden vaak versterkt door de producten die vrouwen gebruiken.

Vrouwen schamen zich vaak om over vaginale klachten te praten , vertelt gynaecoloog Vera Haitsma. Zij houdt zich vooral bezig met het informeren van patiënten op het gebied van menstruatie-problemen.

Ik merk dat vrouwen zoekende zijn naar antwoorden op dit gebied. Ze vinden het lastig om de online informatie te filteren. Bovendien is het niet iets waar je in de kroeg met vriendinnen over praat. Veel vrouwen ervaren een drempel om deze klachten met hun arts te bespreken.

Verstoring zuurgraad

Jeuk en irritatie zijn de meest voorkomende vaginale klachten vlak na de puberteit en voor de menopauze. Deze klachten worden vooral bij de vulva ervaren. Dat zijn de schaamlippen, clitoris en de huid rondom de ingang van de vagina, plasbuis en anus.

”Het dragen van synthetisch maandverband heeft hetzelfde effect als je handen te lang in het water houden”

Klachten kunnen ontstaan door een verstoring in de zuurgraad van de vagina door een verandering van de hormoonhuishouding.

Producten zoals synthetische, plastic en geparfumeerde maandverbanden en tampons kunnen ervoor zorgen dat de zuurgraad in de vagina wordt verstoord.

Hierdoor kunnen schimmels of slechte bacteriën de overhand krijgen. Deze producten zorgen voor een vochtig en broeierig milieu in de vagina, waardoor schimmels kunnen groeien en huidirritatie ontstaat. Sommige vrouwen kunnen er zelfs een allergische reactie van krijgen. Dit wordt ook wel contacteczeem genoemd.

Goed voor jezelf zorgen

Ik leg altijd aan vrouwen uit dat het dragen van synthetisch maandverband hetzelfde effect heeft als je handen te lang in het water houden. De huid wordt zacht en gaat irriteren.

Dat gebeurt ook met synthetische, geparfumeerde producten zoals maandverband. Katoenen ondergoed, katoenen inlegkruisjes en maandverband laten veel beter lucht door, sluiten minder af en hebben een veel minder broeierig effect op de vulva.

Bepaald wc-papier, wasverzachter en zeep kunnen ook voor irritatie zorgen. De vulva is een lichaamsdeel waar je als vrouw goed voor moet zorgen en vooral niet moet wegmoffelen. Vandaar ook het advies: verdiep je in de producten die je gebruikt.

 

Een gynaecoloog aan het woord: zorg goed voor je vagina