Nicky’s ervaringen met katoen

4 juli 2017 | Door: Sanature

Alternatieven in vrouwelijke hygiene

Hygiëne is belangrijk, zeker in en rondom je vagina. Nicky Verhoeven gebruikt inlegkruisjes, tampons en maandverband die zijn vervaardigd van katoen. Lees hier haar ervaringen.

Wat gebruikte je eerst voor artikelen voor de vrouwelijke hygiëne?

Ik gebruikte altijd tampons van verschillende merken. En inlegkruisjes, omdat ik elke maand wel een paar dagen te maken had met afscheiding. Toen ik een paar jaar geleden stopte met de anticonceptiepil namen mijn hormonen het weer over en kreeg ik mijn natuurlijke cyclus terug. Maar er veranderde nog iets.

De afscheiding werd heviger. Na mijn twee bevallingen werd het zelfs nog erger. Gedurende de dagen dat ik afscheiding had was mijn vagina ook wat geïrriteerd. Hij was roder dan normaal en af en toe had ik ook last van jeuk.

Daar zat ik natuurlijk totaal niet op te wachten, het  was heel vervelend. Ik begon te twijfelen of het allemaal wel normaal was en heb een poosje gedacht aan een schimmelinfectie.

Wat heb je toen gedaan?

Ik ging op onderzoek uit en naar de huisarts. Van hem kreeg ik een zalfje omdat hij vermoedde dat ik een candida-infectie had maar dat bleek niet het geval te zijn. Vermoedelijk heeft de afscheiding te maken met mijn hormonenhuishouding.

Het is niet anders. Maar ik wil me natuurlijk wel schoon en prettig voelen overdag en ‘s nachts. Tijdens mijn zoektocht ben ik ook gaan nadenken over wat ik gebruikte wat betreft dameshygiëne.

Wat bedoel je daar precies mee?

Via een vriendin hoorde ik van het bestaan van maandverband, tampons en inlegkruisjes die zijn gemaakt van katoen. In een tijd waarin we bewuster leven en kritischer zijn op producten vond ik het helemaal niet zo’n gek idee om ook eens dit soort artikelen onder de loep te nemen. Ik wilde ze wel eens proberen en was benieuwd.

Wat ik meteen prettig vond is dat ik bij de inlegkruisjes van katoen minder een zweterig gevoel had dan bij anderen, al moet ik zeggen dat het verschilt per merk.

Ze voelden lichter en luchtiger bij het dragen met hetzelfde gebruiksgemak en formaat als de artikelen die ik gewend was. Ik vind het eigenlijk wel een prettig idee dat ze 100 procent natuurlijk zijn. Het gaat toch om je intieme delen.

Wat gebruik je nog meer voor artikelen?

Tijdens mijn menstruaties gebruik ik overdag tampons en ‘s nachts maandverband, ook allebei van 100 procent katoen. Ik heb nu minder last van irritatie. Mijn enige kanttekening is dat het inbrengen van de katoenen tampons in het begin iets minder soepel ging.

Maar dat ze van dit materiaal zijn gemaakt en verder prettig dragen weegt daar voor mij tegenop. Omdat tampons echt in je lichaam zitten is het ook fijn dat er geen chemicaliën aan zijn toegevoegd.

Wat heb je voor adviezen aan andere vrouwen?

In het algemeen dat ze zuinig moeten zijn op hun lijf en er goed voor moeten zorgen. Voor mijzelf betekent dat onder meer dat ik producten gebruik waarbij ik me goed voel. Ook tijdens en rondom mijn menstruaties. Het kan nooit kwaad om eens stil te staan bij wat voor producten je gebruikt in die periode.

Praat je er ook over met vriendinnen?

Afscheiding en vaginale irritatie zijn niet echt gespreksonderwerpen die je zo even op tafel gooit. Ik heb het idee dat er nog steeds een zeker taboe op rust. Toch praat ik er soms wel over.

Als een van mijn vriendinnen een tampon nodig heeft en ik er eentje aangeef, komt het gesprek meestal wel op gang. Sommige vriendinnen weten niet dat dit soort artikelen ook van katoen wordt gemaakt en ik vertel hen dan over mijn ervaringen.

Nicky’s ervaringen met katoen