Shop online, gratis verzending binnen Nederland & België vanaf €25,-.

Je winkelmandje

Je winkelmandje is leeg

Journal

Wat is het verschil tussen 100% katoenen en ‘normale’ menstruatie- of incontinentieverzorging?

Katoenen maandverband, incontinentieverband, tampons en inlegkruisjes hebben een scala aan voordelen voor je cyclus, huid en voor de rest van je lichaam. Benieuwd naar het verschil tussen synthetisch en katoen? Lees het in onze explainer.

Auteur: Sanature 11 sep 2023

Katoen, je kent het waarschijnlijk van je T-shirts, spijkerbroeken, lakens, handdoeken en een heleboel andere kleren en textielwaren. Maar je komt de pluizige vezel minder vaak tegen in menstruatie- en incontinentieproducten. Gek, want katoenen maandverband, incontinentieverband, tampons en inlegkruisjes hebben een scala aan voordelen voor je cyclus, huid en voor de rest van je lichaam. Benieuwd naar het verschil tussen synthetisch en katoen? Met deze explainer maak jij straks een weloverwogen beslissing.

Wat moet ik weten over katoen?

Katoen is een zachte, pluizige vezel die je vindt in de katoenplant. Het is de populairste natuurlijke vezel ter wereld – en dat is logisch. In vergelijking met andere natuurlijke vezels is katoen vrij goedkoop, en aan katoenproductie komen geen dieren te pas (zoals wel het geval is met wol of zijde). Maar nog relevanter: katoen is extreem comfortabel en zacht voor je lichaam. Katoen voelt natuurlijk, koel en bijna fluweelachtig op je huid. Het ademt ook heel goed – wat verklaart waarom je in een katoenen top minder snel zweet dan een synthetische variant. Daarom kan het dragen van katoen ook verlichting geven bij atopisch eczeem en vergelijkbare huidaandoeningen. 

Hoe zit het met maandverband,
incontinentieverband en tampons?

Katoen is dus al een goede keuze voor een nieuw paar sokken of een nieuwe badjas. Maar de voordelen van katoen komen extra goed tot hun recht als ze worden toegepast op menstruatieproducten of incontinentieproducten. Denk hierbij aan katoenen maandverband, katoenen incontinentieverband, katoenen tampons of katoenen inlegkruisjes. Als we één van deze producten ontleden, bijvoorbeeld 100% katoenen maandverband, dan ziet dat er zo uit. 

  1. Een topsheet is het laagje dat direct jouw huid aanraakt. Bij Sanature zijn alle topsheets gemaakt van 100% GMO-vrij katoen. De voordelen? Dit ademt goed en is natuurlijk, zacht voor je huid én hypoallergeen. 
  2. De kern absorbeert jouw menstruatiebloed (of plas, als je het over incontinentieverband hebt). Ons maandverband heeft een 100% GMO-vrije katoenen kern. Katoen ademt en absorbeert goed. Zo houdt het je droog en irritatievrij, zonder dat er extra chemicaliën (zoals chloor, parfum of synthetische absorbeermiddelen) aan te pas komen. 
  3. Alle pads hebben ook een backsheet, dat voorkomt dat menstruatiebloed of plas op je kleren lekt. Onze backsheets zijn gemaakt van uniek, goed-ademend plastic. 

Wat maakt katoenen menstruatie-
en incontinentieproducten zo speciaal?

Zachtheid is natuurlijk sowieso een vereiste, als het gaat om een product dat op de gevoelige huid rondom je vulva gebruikt. Daarnaast is katoen erg absorberend (het kan tot wel 27 keer haar eigen gewicht in water vasthouden). Daarom hebben katoenen menstruatieproducten geen extra gel, parels of andere absorptiemiddelen nodig om je droog te houden. Zoals je hierboven hebt gelezen, ademt katoen ook goed – en dat is erg belangrijk. Ten eerste voorkomen katoenen menstruatie- en incontinentieproducten een zweterig gevoel rond je vulva of liesstreek. Maar goed-ademend katoen heeft nog een ander voordeel. Hoewel menstruatiebloed absoluut niet vies is, bevat het wel bacteriën. Meestal zijn dit gezonde bacteriën – vergelijkbaar met (maar niet hetzelfde als) de bacteriën op je huidoppervlakte. Nogmaals, deze bacteriën zijn niet per se vies of slecht. Maar als ze vast komen te zitten in een warme, broeierige ruimte (zoals in synthetisch maandverband of inlegkruisjes), zorgt die ophoping van warmte, zweet en bloed of plas dat de bacteriën zich vermenigvuldigen. Dit kan je huid irriteren of gaan stinken. Vandaar dat synthetisch maandverband of incontinentieverband vaak geparfumeerd is om “vervelende geurtjes” tegen te gaan. Maar parfum kan je huid of vagina nog meer irriteren. Net als katoen, is je vagina namelijk erg absorberend. Omdat ze zo goed kunnen ademen, geven menstruatie- en incontinentieproducten van katoen bacteriën geen kans om zich te vermenigvuldigen. Zo voorkom je ongewenste geurtjes of irritatie op een natuurlijke manier – zonder parfum of chemicaliën. 

Hoe verschillen conventionele menstruatie-
en incontinentieproducten van de
katoenen variant?

Meestal zijn (wegwerp)tampons, maandverband, incontinentieverband en inlegkruisjes gemaakt van een blend van synthetische materialen – wat ze vaak ietsje goedkoper maakt dan katoen. Populaire menstruatie- en incontinentieproducten houden zich vooral bezig met het verbergen van je ongesteldheid (of urineverlies). Daar gebruiken ze ingrediënten zoals parfum, chloor, absorptiemiddelen en niet-ademend plastic voor. Als je ze zou vergelijken, ziet synthetisch maandverband er ongeveer zo uit. 

  1. In conventioneel maandverband is het topsheet meestal synthetisch (bijvoorbeeld van polyester of polytheen). Om deze materialen te maken, heb je bepaalde chemicaliën nodig – en ze zijn niet bepaald zacht of gezond voor je huid. 
  2. De kern in conventioneel maandverband is meestal cellulose (bijvoorbeeld van houtpulp, polyester of viscose). Dit ademt en absorbeert nooit zo goed als katoen, waardoor er vaak super-absorberende polymeren of parfum aan de kern worden toegevoegd. 
  3. Het backsheet van conventioneel maandverband is meestal ook gemaakt van plastic. Al ademt dit vaak minder goed dan de Sanature variant. 

Wanneer moet ik switchen
van synthetisch naar katoen?

Je vindt deze conventionele producten op de schappen van zo’n beetje alle drogisterijen. Dus de kans is groot dat je ze ook voor je eerste menstruatie hebt gebruikt – en dat je dat misschien nog steeds doet. Toch worden katoenen alternatieven steeds populairder. Zoals je eerder hebt gelezen, zijn katoenen incontinentie- en menstruatieproducten doorgaans natuurlijker (ze bevatten geen verf, parfum of chloor) en ademen ze beter. Daarom komen ze eigenlijk altijd van pas. Maar in een paar gevallen kan de overstap naar katoen je echt helpen. 

Als je een gevoelige huid hebt (dit kan je opmerken aan allergische reacties of huidirritaties vlak na je menstruatie of na het dragen van incontinentieverband)
Als je vaak vaginale schimmelinfecties hebt na je menstruatie of na het dragen van incontinentieverband
Als je dagelijks inlegkruisjes of incontinentieverband draagt
Als je (net als steeds meer mensen) je cyclus op een natuurlijkere manier wilt ervaren

 

Bronnen:

The Future of Functional Clothing for an Improved Skin and Textile Microbiome Relationship
Science Direct: The cotton fibre
Harvard Health: How to choose the right period product
Cotton in Nonwoven Products