Shop online, gratis verzending binnen Nederland & België vanaf €20,-.

Je winkelmandje

Je winkelmandje is leeg

Journal

Mijn cyclus, mijn pms verhaal

Dat de cyclus van een vrouw vaak veel irritaties met zich meebrengt weet Linda van Linda’s Wholesome Life als geen ander. Lees hier haar persoonlijke verhaal over haar cyclus.

Auteur: Linda 30 jun 2020

De cyclus van een vrouw is haast net zo persoonlijk als een dagboek. De verhalen eromheen zijn vaak ook net zo goed verborgen. En dat is jammer. Je kunt namelijk veel leren van de ervaringen van iemand om jou heen. Het is namelijk meer dan een maandelijkse opschudding van de hormoonhuishouding en opschoning van binnen. Veel vrouwen kampen namelijk met behoorlijke terugkerende klachten, waardoor iets heel normaals, is veranderd in iets wat je leven compleet overneemt. En dat brengt onbegrip met zich mee. Want menstrueren, zo erg kan dat toch niet zijn? Vandaag wil ik in samenwerking met Sanature (100% katoenen tampons en maandverband) mijn persoonlijke PMS (Premenstrueel syndroom) verhaal met jullie delen. Om het  stilzwijgen te doorbreken. En misschien herken jij je wel in deze klachten. Maar liefst 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS.

Het ontstaan van mijn PMS
Als tiener had ik nooit echt problemen met mijn cyclus. Naast dat het in het eerste jaar overweldigend kan zijn en je het een en ander uit moet vinden heb ik nooit echt flinke pijnklachten gehad. Het begon allemaal toen ik een aantal jaren geleden met de Diana pil moest stoppen. Het nieuws was namelijk naar buiten gekomen dat deze pil in combinatie met o.a. trombose klachten in de familie en gevoeligheid voor migraine niet voorgeschreven mocht worden. Na jaren van gebruik (overigens zonder problemen) bevond ik mij ineens in een risico groep en daar moest ik zo snel mogelijk uitstappen. Het enige wat in de jaren dat ik de Diane pil slikte veranderd was, is dat ik iets ouder geworden was en na de ziekte van Pfeiffer chronisch ziek ben geworden.

Ik denk dat het door het krijgen van o.a. ME/CVS en Fibromyalgie eraan bijgedragen heeft dat ik echt af moest kicken van de pil en andere, veiligere varianten die samenstelling hebben die lijken op de Diane pil niet goed vielen. Ik werd er letterlijk ziek van. Mijn lichaam vertoonde allerlei vage klachten die na maanden van gebruiken terug bleken te lijden naar de pil.

Ook mijn stopweek, die ik normaal zonder problemen doorkwam, werd een probleem. Dagelijkse hoofdpijn klachten werden pittige meerdaagse migraine aanvallen, ik kreeg last van enorme buikkrampen, een zere rug, griepachtige verschijnselen en mijn energie was nergens te vinden. Ik was overtuigd dat het door de pil kwam en wisselde enkele keren. Tot het onvermijdelijke verteld werd bij de huisarts, de klachten wijzen op PMS. En ik wilde niet langer meer zoeken naar een geschikte pil, maar opzoek naar ‘damage control’.

"Maar liefst 5% van de vrouwen tussen de 15 en 45 jaar heeft last van PMS"

Linda

Ik heb PMS, hoe nu verder?
Want alhoewel er geen ‘cure’ is voor PMS kan je wel opzoek gaan naar manieren waarop de stopweek dragelijk wordt. Het probleem is dat mijn gezondheid door mijn chronische labels al onstabiel is. En als ik door een activiteit, stress een griepje of simpelweg een slapeloze nacht een terugval krijg, heb ik er écht geen zin in om hiernaast ook iedere maand een week uit de running te zijn door een maandelijkse stopweek.

Daar is het leven tegenwoordig simpelweg niet op ingericht. En zo’n week is dan een week waar je de weken erna alweer tegenop zie. Een vicieuze cirkel die je leven behoorlijk kan beïnvloeden. Iets wat voor veel vrouwen met PMS vast wel herkenbaar is.

Mijn huisarts is ruimdenkend en begrijpt dat ik de meeste maanden simpelweg niet de energie heb om een stopweek aan te gaan. Ik wil simpel gezegd ook nog een normaal leven hebben, zo goed als dat kan met al mijn andere ‘beperkingen’ die bij een chronische ziekte komen.

De oplossing waar ik met mijn huisarts op gekomen ben is simpel, ik slik de pil ongeveer een jaar lang door. Geeft mijn lichaam aan dat het te lang is, dan plan ik mijn stopweek eerder in. Gaat het goed? Dan kan ik zelf een rustige week uitzoeken waarin ik niet teveel verplichtingen heb en alles daardoor ook kan laten voor wat het is. De bank en Netflix zijn dan echt mijn grootste vriend. Ik weet dat een grote dosis hormonen tot je nemen niet ideaal is. Maar het geeft mij enigszins wat controle terug, en dat is mij heel veel waard.

Wat nog meer aangeraden wordt om de klachten te beperken is om regelmatig te bewegen, gezond te eten en natuurlijke producten te gebruiken. Punten waar ik zelf al veel mee bezig ben. Ik drink namelijk geen alcohol meer, ben plantaardig gaan eten en schrap ook alle geraffineerde suikers uit mijn dieet. Alle kleine beetje blijken echt te werken.

Wat is PMS precies?
PMS (Premenstrueel syndroom) is lastig te diagnostiseren omdat veel klachten enigszins bij het menstrueren hoort, en ze verschillen ook nog eens van vrouw tot vrouw. Zo ervaart de een in de week voorafgaand aan het ongesteld worden veel klachten, anderen tijdens het menstrueren zelf. Neemt het je leven compleet over en herken jij je in onderstaande klachten? Dan is het aan te raden om eens een afspraak bij de huisarts te maken en er met iemand over te praten.

Kenmerken die bij PMS horen zijn:
PMS kan andere lichamelijke aandoeningen verergeren voorafgaand aan je menstruatie, zoals: migraine, epilepsie, diabetes, astma & allergieën.

Lichamelijk klachten bij PMS zijn:
Spierpijn, gewrichtspijn, rugpijn, een opgeblazen gevoel, pijnlijke en gespannen borsten, gewichtstoename en vocht vasthouden.

Geestelijke klachten bij PMS zijn:
Stemmingswisselingen, vermoeidheid of gebrek aan energie, prikkelbaarheid, huilbuien, boosheid, moeite met concentreren, slecht slapen, gevoelens van angst of paniek, sombere gevoelens en gedachten.

Persoonlijke hygiëne
Om deze lastige week zo aangenaam mogelijk te maken voor mezelf, gebruik ik altijd 100% natuurlijke producten. Ik schrik ervan dat sommige mensen kunnen het zo leuk brengen als ze vertellen dat ze vaak voor de goedkoopste opties gaan als het op maandverband of tampons aankomt. Want het zit toch zo lekker ver weg weggestopt ‘daar beneden’.

Tot ik hoorde dat er meiden zijn die eraan overleden zijn omdat ze een tampon te lang in hebben laten zitten. Dit zette mij aan het denken, het bracht een balletje tot rollen.

Je kunt namelijk zoveel meer doen. En het gevoelige stukje huid daar, verdient ook zoveel meer. Want een normale menstruatie brengt al genoeg lichamelijke ongemakken met zich mee, daar wil je geen onnodige pijn of irritatie aan toevoegen, toch?

Sanature biedt een assortiment aan wat voor 100% uit puur katoen bestaat. Puur katoen heeft namelijk de eigenschap dat het de huid niet verstikt (het laat de huid ademen), het neemt veel vocht op, het is heel erg zacht én katoen is hypoallergeen waardoor de kans op een allergische reactie ook sterk afneemt. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën en synthetische materialen, bevat geen parfum of super absorberende korrels.

De meeste tampons, maandverband en inlegkruisjes worden namelijk van synthetische materialen gemaakt en gebleekt met chloor (ja echt!). De katoenen producten van Sanature worden op een natuurlijke manier gebleekt wat niet alleen beter is voor ons als vrouw, maar ook voor de planeet. Zo voorkom je huidirritaties. Zoals ik eerder al zei, alle kleine beetjes helpen om jouw menstruatie zo prettig mogelijk door te komen.

Enthousiast geworden over de 100% katoenen producten van Sanature? Je kunt deze nu ook bestellen op onze website, zo kom jij goed voorbereid je menstruatie door!